Kylmät vuoret, ote takakannesta:

"Lumisena talvipäivänä kaksi hiihtäjää löytää Montanan vuorilta jäätyneen nuoren naisen ruumiin. Vainaja on Abbie Cooper, kaksi vuotta sitten kadonnut hyvän perheen tytär, jonka kasvot ovat tutut etsintäkuulutuksista ympäri Yhdysvaltoja. Kuinka Abbie kuoli? Oliko kuolemalla jotain tekemistä murhaepäilyjen ja ympäristöterrorismin kanssa, joihin hänen nimensä liitettiin? Dramaattiset tapahtumat heittävät Abbien eronneet vanhemmat, Benin ja Sarahin, keskelle arvoitusta, jonka ratkaisemiseen tarvitaan paitsi seriffi Charlie Riggsiä myös uutta luottamusta."

Aluksi luulin, että tämä kirja olisi dekkari. Sitä se ei kuitenkaan ole. Hiihtäjät löytävät ruumiin, sen jälkeen kirjassa siirrytään yhtäkkiä  muutaman vuoden takaisiin tapahtumiin, aikaan, jolloin Abbie oli vielä hengissä ja hänen vanhempansa aviossa. Kirjassa kuvaillaan hyvinkin yksityiskohtaisesti perheen elämää, ehkä jopa liiankin yksityiskohtaisesti... Perhejuhlat, anopin kampaus ym. vastaavien asioiden kuvaaminen tuntui hetkittäin epäolennaiselta juonen kannalta. Lopulta tarina kuitenkin pääsee vauhtiin ja siinä vaiheessa lukija ymmärtää, miksi perheen taustojen kuvaaminen on ollut kirjoittajalle tärkeää. Se kaikki on johdattelua nykyhetkeen, siihen mitä Abbielle tapahtui ja miksi. Salapoliisitarinan sijaan tämä kirja on kohtuullisen mielenkiintoinen kuvaus ihmisistä ja siitä, kuinka jokin tapahtuma käynnistää toisen, aivan kuin domino-pelissä. Mikään huippusyvällinen kirja tämä ei tosin ole, joten sellaista kaipaavien on syytä jättää tämäkin kirja hyllyyn.

Hevoskuiskaaja, ote takakannesta:

"Montanassa, keskilännen vuorilla missä villihevoset juoksevat, asuu cowboy ja eläinten luonnonparantaja Tom Booker. Hänen puheilleen tulee idästä kaupunkilaisnainen Annie Graves pyytämään apua auto-onnettomuudessa hermonsa menettäneen, kallisarvoisen Pilgrim-ratsun kuntouttamisessa. Englantilaissyntyinen Annie on menevä nykynainen, jonka sinkkuvuosiin on sisältynyt työskentelyä Afrikassa, opiskelua Oxfordissa, mustien nahkojen ja niittien kausi, jolloin hän työskenteli Rolling Stone-lehdessä. Nyt Annie on juoksunsa juossut ja asettunut avioliittoon ja uraputkeen, kuitenkin merkillinen tyhjyys mielessään. Hevoskuiskaaja on kiehtova romaani siitä kuinka ihminen voi irtautua ja heittää kaiken pois tietämättä mitä saa tilalle. Se on hyppy tuntemattomaan, se on matka viisauteen ja mielenrauhaan, se on suuri rakkausromaani. Mutta kertomuksen todellinen tähti on Pilgrim, "elämää suurempi hevonen", pahuuden ja hyvyyden vertauskuva. Ja neljänneksi päätekijäksi nousee pieni ratsastajatyttö Grace, joka yhdessä hevosensa kanssa - ja tästä erillään - käy tuskallisen kamppailun rikkinäisyydestä eheyteen."

Tämäkin kirja oli luettava ja kiinnostava, vaikka se oli, kuten takakannen tekstissäkin kerrotaan, ensi sijaisesti rakkausromaani. Hevonen oli sivuroolissa ja jäi etäiseksi, hevosen luonnetta ei käsitelty juuri lainkaan ja prosessi, jossa hevonen "parantui", jäi hyvin epäselväksi. Olisin kaivannut kirjaan enemmän kerrontaa siitä, millaisia menetelmiä Tom käytti Pilgrimin kanssa saadakseen sen unohtamaan traumaattiset kokemuksensa. Kertomuksen todellinen tähti ei siis todellakaan ollut Pilgrim kuten lukijana olisin toivonut. Enimmäkseen kirjassa käsiteltiin Annien elämää ja hänen suhdettaan Tomiin. Kirjan neljäs päähenkilö Grace tuli hyvin esille, mutta vaikutti epätodelliselta. Jos itse menettäisin raajani ratsastusonnettomuudessa, tuskin muutaman kuukauden kuluttua olisin valmis nousemaan satulaan kuten Grace... Mutta ehkäpä hänenkin kaltaisiaan henkilöitä, sisukkaita ja rohkeita, on olemassa. Silti Gracen nopea toipuminen vakavasta onnettomuudesta tuntuu epätodelliselta. Kirja oli kuitenkin ihan hyvää viihdettä, onhan siitä tehty elokuvakin... Tosin kirja oli filmiä parempi.

Aion jatkossakin lueskella Evansin tuotantoa. Kirjoissa vilahtelee hevosia eivätkä ne ole liian siirappisia ja yliromanttisia minun makuuni. Lisäksi ne ovat kevyttä luettavaa, kohtuullisen hyvää viihdettä.

Osallistukaa Arvaa mitä kuva esittää-kilpailuun (kts. joulun jälkeinen postaus kategoriasta "Elämän menoa").