Kävimme siis syyslomalla koko perhe Kreetalla. Matkan järjesti Tjäreborg ja lennoista huolehti Thomas Cook Airlines. En yleensä pidä lentokoneruuasta, mutta tällä kertaa se oli jopa hyvää! Siitä pisteet lentoyhtiölle. Muutenkin palvelu lentokoneessa oli nopeaa ja ystävällistä. Ainoa miinus tulee siitä, ettei aterioihin kuulunut minkäänlaista ruokajuomaa, vaan ne piti ostaa ja maksaa erikseen.

Hotellimme Sun Family Lotus sijaitsi Kato Daratso-nimisessä kylässä, oikeastaan Agia Apostolissa. Alue oli lähinnä Hanian esikaupunkialuetta. Hotelli oli rauhallinen ja erittäin siisti. Huoneemme oli kahdessa tasossa: parvella sijaitsi makuuhuone aikuisille sekä kylpyhuone, alakerrassa oli keittiö ja oleskelutila, jossa oli vuoteet lapsille. Tilaa oli riittävästi ja varustetaso riittävä kahden tähden hotellille. Jäin kaipaamaan ainoastaan hiustenkuivaajaa ja pöytärättiä, jolla olisi itse voinut siistiä pöytätasoja ruokailujen jälkeen. Siivooja kuitenkin pyyhki pöydät päivittäin sunnuntaita lukuun ottamatta, hän tiskasi myös astiat. Miinusta tulee myös kivikovista patjoista... Sama patja-ongelma on meillä ollut muissakin kreikkalaisissa hotelleissa. Ehkä pitäisi valita tasokkaampi (viiden tähden) hotelli, jotta saisi kunnollisen patjan. Emme ole kuitenkaan koskaan antaneet tämänkään asian pilata lomaamme.

Hotelliin kuului jonkin verran liikenteen ääniä, mutta koska lokakuussa alueella oli jo aika vähän turisteja, eivät äänet olleet häiritseviä. Sisäpihalla oli kaksi uima-allasta, toinen aikuisille (tosin sekin oli toisesta päästään niin matala, että myös uimataidottomat lapset saattoivat uida siellä huoletta) ja toinen lapsille. Pihalla oli myös liukumäki ja pari keinua. Hotellia voi suositella lapsiperheille, myös aivan pienten kanssa matkustaville.

Kuva: Näkymä huoneemme parvekkeelta hotellin sisäpihalle. Kuvassa isompi uima-altaista.

Itse kylä oli pieni. Tavernoja oli muutamia, niistä suosittelen erityisesti taverna Pergolaa, joka sijaitsi uimarantojen lähellä, aivan jalkapallokentän vieressä. Pergolassa oli hyvä ruoka, isot annokset, suomenkieliset ruokalistat ja edullinen hintataso. Plussaa oli leikkipaikka lapsille ja erittäin ystävällinen palvelu. Hotellimme läheisyydestä löytyi lisäksi ruokakauppoja (Lidl, Inka-market) ja lelukauppa Jumbo, jossa tosin myytiin muutakin kuin leluja, mm. vaatteita ja taloustavaraa. Lisäksi kylässä oli joitakin pieniä turistikauppoja. Paremmat ostosmahdollisuudet olivat kuitenkin Plataniaksessa ja Haniassa. Hanian keskustaan oli vain noin 4 km, Plataniakseen vähän enemmän. Kummassakin paikassa oli runsaasti turistikauppoja (Haniassa myös muita liikkeitä), joissa myytiin perinteisiä kreikkalaisia turistituotteita: vaatteita, keramiikkaa, koruja, luonnontuotteita, nahkatavaraa. Lapsille tuli osteltua vaatteita ja muutama koru ja joitakin pikku patsaita. Itse etsiskelin lähinnä miniatyyyrituotteita... Ja löysinkin joitakin nukkekotiin soveltuvia juttuja.

Mainittakoon Agia Apostolin / Daratson kylän palveluista vielä uudehko leikkipuisto, joka oli rakennettu uimarantojen lähelle. Puisto oli kiva paikka lasten temmeltää, aikuiset näyttivät käyttävän aluetta lenkkeilyyn. Siellä seuraamme ihastui pieni pentukoira, joka seurasi meitä läheiseen tavernaan, mutta ei tietenkään päässyt sisälle. Hyvä niin, emmehän kuitenkaan olisi voineet ottaa tuota suloista pientä tyttökoiraa mukaamme! Kyseessä ei onneksi ollut mikään kulkukoira, sillä koiralla oli panta kaulassa ja muutenkin se oli hoidetun näköinen. Tuttavuudesta ei siis jäänyt paha mieli. Ilman omistajaa vaeltavan koiran olisin halunnut ilman muuta pelastaa...

Kuva: Turistikaupan tarjontaa Daratsossa.

Kuva: Kumpulan Karoliina ihmettelemässä tavaroita, joita toin Kreetalta. Sinisille tuoleille ei vielä löytynyt nukketalosta paikkaa,
mutta muut jutut saan sijoitettua Villa Kumpulaan.

Daratson uimarannat olivat kivat. Jonkin verran rannoilla oli roskaa, mutta kaikki rannat olivat hiekkarantoja ja lapsille sopivia. Yksi ranta oli aika tuulinen, toiset tyynempiä, siten pikkuisillekin sopivia. Ainakin yhdeltä rannalta löytyi ilmainen suihku ja pukukopit. Hyviä rantoja löytyi myös Staloksen kylästä sekä Elafonisi-nimisestä paikasta, jossa saattoi kahlata rannalta mm. pienelle saarelle. Elafonis on näkemisen arvoinen paikka, siellä kannattaa käydä! Hiekka oli ihanan valkeaa ja hienoa, vesi lämmintä ja rannat todella matalia, toisella puolella rantaa aikuista vain polveen saakka. Kuitenkin toisella rannalla oli sen verran tuulista, että aikuisellakin oli hauskaa kahlailla ja uida matalassa vedessä tyrskyjen keskellä.

Daratson ja Staloksen rannoilta keräilimme kotiloiden ja simpukoiden kuoria. Itse haalin erityisesti sellaisia simpukan kuoria, joissa oli pieni reikä. Aion askarrella niistä korvakoruja tms. Elafoniksen rannoilta ei saanut kerätä mitään, koska alue on luonnonsuojelualuetta.

Kuva: Staloksen rannalla.

Kuva: paikallinen rantavahti, Stalos

Kuva: Elafonisi

Kuva: Elafonisi. Matalaa riitti pitkälle rantaviivasta.

Viikon aikana kiertelimme vuokra-autolla (onneton pieni Fiat Punto...) siellä sun täällä ja kävimme mm. Paleochorassa ja Knossoksella. Paleochora oli hyvin pieni paikka, eikä siellä ollut kuin yksi hiekkaranta. Tuuli oli erittäin voimakas juuri sinä päivänä kun kävimme siellä, joten uiminen jäi haaveeksi. Kahlailimme jonkin verran rantavedessä, mutta korkeiden aaltojen vuoksi emme uskaltaneet päästää lapsia mereen uimaan. Paleochoraa ovat muutamat meille kehuneet, mutta itse koin, ettei se ole sellainen paikka, jossa viihtyisin kokonaisen viikon. Yksi päivä riitti.

Myös Knossoksen muinaisen palatsin rauniot olivat hienoinen pettymys. Toki raunioalue oli aika laaja, mutta siitä huolimatta se ei hirveästi sykähdyttänyt. Ehkäpä noita muinaismuistoja on tullut nähtyä liikaa...

Kuva: Muinaisen palatsin raunioita, Knossos.

Automatkoilla ihailimme Kreetan jylhiä maisemia. Vuoristo ja luonto on Kreikassa kaunista. Pidän myös pikkukylistä vuoren rinteillä sekä lampaista ja vuohista, joihin törmäsimme tuon tuostakin. Vuohet laidunsivat todella jyrkillä vuoren rinteillä, sitä ei voinut kuin ihmetellä! Retkillämme näimme myös kotkia, ilmeisesti juuri sen lajin edustajia, joita ei esiinny muualla kuin Kreetalla. Harmittaa, kun en saanut linnuista kuvaa. Vapaana juoksentelevista kissoista ja koirista tuli sen sijaa otettua kuvia paljonkin. Ihmisille eläimistä ei ollut harmia. Hieman kuitenkin inhotti, kun lapset halusivat silitellä kissoja, joiden olin juuri nähnyt tonkivan avoimia roska-astioita... Jostain kumman syystä roska-astiat ovat Kreikassa aina auki! Ja vaikka astioita on runsaasti, roskaa riittää muuallekin... Olen pitkään ajatellut, että turistit ovat syynä Kreikan roskaisuuteen, mutta niinpä vain näin myös kreikkaa puhuvan mieshenkilön heittävän roskaa maahan... Joten pelkästään turisteja ei voi roskaamisesta syyttää.

Kuva: Kissa lepäilemässä Hanian kadulla.

Sää Kreetalla oli lämmin, vaikka oli jo lokakuu. Ainoastaan loman viimeisinä päivinä rannoilla oli niin tuulista ja viileää, ettei uiminen houkutellut. Viimeisenä lomapäivänä myös satoi rankasti vettä, joten päivä meni enimmäkseen hotellihuoneessa lepäillessä. Lapsia tämä ei harmittanut. He olivat jo vähän väsähtäneet nähtävyyksien katseluun ja shoppailuun. Itse olisin mieluusti viettänyt viimeisen päivän rannalla lojuen, mutta kun ei, niin ei. Useimpina päivinä lämpötila kuitenkin kipusi hellelukemiin ja aurinko hemmotteli meitä kaamoksen keskeltä Kreikkaan matkustaneita turisteja ja siitä olen kiitollinen.

Olemme käyneet Kreikassa useita kertoja, mm. Pargassa, Samoksella, Korfulla... Enää Kreikka ei yllätä, vaikka jokainen saari on tietysti omalla tavallaan erilainen. Liikenne Kreikassa on yhtä kaoottista kuin Italiassa ja roskaisuus on asia, joka kenkuttaa - miksei maahan voida kehittää minkäänlaista kierrätysjärjestelmää? Kuitenkin Kreikka jaksaa viehättää. Se on tuttu ja turvallinen maa lähteä lomailemaan lasten kanssa, ruoka on hyvää ja ihmiset ystävällisiä ja lapsirakkaita. Pidän Kreikan jylhistä maisemista ja sinivalkoisista taloista, vanhojen kaupunginosien ja pikkukylien kapeista kujista ja upeista kasveista. Vaikka olemme käyneet Kreikassa jo monta kertaa, meiltä ei ole koskaan varastettu mitään, emme ole ikinä sairastuneet esim. turistiripuliin eikä mitään  muitakaan harmeja ole ollut. En voi kuin suositella Kreikan matkailua!